Import van Spaanse wijnen
   
HomeBodegasWijn WijzerGeschenkenVerpakkingPraktische InfoNieuws
 
Pampolut 2019

11,95

D.O. Valencia

Verpakking per 6

100% Merseguera , 5 maanden Frans eiken, 'sobre lías'
Een mono-variëteitswijn van de Merseguera-druif was een gok, maar Gabriel en Alberto Sanchis van Can Leandro, kozen één van hun beste percelen uit om dit pareltje te maken.
In dit geval komen de druiven van een perceel met een oude wijngaard ('en vaso' aanplant) gelegen op 450m hoogte, met een typische 'albariza' bodem (diepte 1,5m), een kalksteenbodem die zeer arm is aan organisch materiaal.
Het terroir van deze Merseguera wordt duidelijk weerspiegeld in het minerale karakter van deze wijn.

Om het beste uit de Merseguera te halen, worden de volledige druiven gedurende 36 uren voor verwerking op lage temperatuur (8°C) gemacereerd,  zowel de gisting (17°C-25 dagen) als de rijping gedurende 5 maanden gebeuren op Frans eiken, de wijn wordt slechts licht gefilterd, niet gestabiliseerd.

Vrij viskeuze, briljante en traag tranende, stro- tot goudgele wijn.
Mooie en intense aromatische aanzet, met gedroogd fruit, kweepeer, amandelspijs, kamille, gedroogde bloemen, honingtoets en vleugje vanille op een kruidachtige achtergrond...
De smaak is volumineus en mond vullend, fluweelzacht, maar met een frisse zuurtegraad in de mond die eindigt in een lang aanhoudende en aangename afdronk, met opnieuw een honingtoetsje.

Heerlijk bij Paella!
Serveren bij rijst- en pastaschotels, kaas, gerechten met champignons, groenten, vis en zeevruchten in saus, gerookt vis of vleeswaren,. culinair zeer interessant.

Deze Pampolut heeft ons hart gestolen, niet alleen omwille van de kwaliteit, maar ook omdat de herwaardering van lokale variëteiten de beste manier is om duurzame en waardige plattelandsontwikkeling te bevorderen.
PS. Pampolut staat voor 'olifantenoren' in het Valenciaans dialect, maar werd ook als bijnaam op de velden gebruikt wanneer iemand niet goed luisterde...
De variëteit heeft uitzonderlijk grote bladeren, vandaar de verwijzing.


Can Leandro - NIEUW - (BIO)  Geef alle wijnen
Van dit kleine wijndomein komen grootse en niet alledaagse wijnen van bijna vergeten en teloorgegane inheemse variëteiten, onderbouwd door een lange traditie van wijnbouwers, de identiteit van het terroir, de karakteristieken van de variëteiten en de eigenheid van de wijnbouwer en jonge wijnmakers.

Opgericht in 2013 door de broers Gabriel en Alberto Sanchís Mestre, met respect voor de natuur, duurzaam en met minimale interventie, maar stoelend op decennia van familiale traditie in de Valenciaanse wijnbouw.
Zich onderscheidend van de historische bulkwijntraditie, door drie belangrijke basisprincipes te hanteren; de beste percelen selecteren, diegene die al jaren de beste druiven voortbrengen, enkel met  autochtone druiven werken, waaronder Monastrell, Bonicaire en Merseguera, en daarenboven een niet aflatende passie en optimisme tentoon spreiden.
Resulterend in wijnen zoals zijzelf, vol leven, passie en doorzetting!
Op deze manier slagen ze er in het territorium te behouden en een sociale en culturele traditie voort te zetten die anders gedoemd is te verdwijnen door globalisering.

Can Leandro, verwijzend naar de hoeve van de grootvader van de jonge wijnbouwers, ligt nabij Ontinyent, een gemeente ten zuiden van Valencia, in de gouden driehoek van de subzone Clariano (Ontinyent, Fontanars en Moixent).
Bij Celler Can Leandro zijn ze zich er zeer van bewust dat de druif het fundamenteel onderdeel is van het project. Daarom, naast uitgebreide controle, toewijding en zorg voor de wijngaarden, zijn ze bijna obsessioneel bezig met het herstel van oude wijngaarden met inheemse druiven (Monastrell, Merseguera en Bonicaire in het bijzonder).
De geselecteerde wijngaarden bezorgen hen enerzijds een onbetwistbare kwaliteit aan druiven, maar anderzijds eveneens een instandhouding van het landschap en het territorium, waarbij een traditie wordt voortgezet, zowel op sociaal en cultureel vlak.
De variëteit zelf bepaalt uiteindelijk de smaak en het karakter van de wijn is, daarom besteden ze heel veel aandacht aan het werk in de wijngaard, met oude en (ver)nieuwe(nde) veldtechnieken en oenologie.
De wijngaarden, veelal met niet-geënte wijnstokken (pie franco), gelegen tussen 550-650m hoogte, op zeer uiteenlopende ondergronden, waar elke variëteit volledig tot zijn recht komt.
Gelegen in de vallei van de rivier Clariano, die een positieve invloed heeft op de nabij gelegen wijngaarden van de druivenrassen Bonicaire, Monastrell en Merseguera, deze zorgt namelijk voor voldoende ondergrondse vochtreserve tijdens de zomers, en levert een frisser microklimaat.

Can Leandro wil ons vooral op een speels en aangename manier laten kennis maken met de Valenciaanse wijnen en de hiervan aan de basis liggende autochtone variëteiten, die ondanks hun bulkwijntraditie, duidelijk veel meer te bieden hebben.. klaar?


Espavino, Leuvensestraat 90, B-3051 Sint-Joris-Weert, Telefoon: +32 (0)16 47 09 04, Fax: +32 (0)16 47 27 40, Mail naar info@espavino.be voor meer informatie of vragen.