Import van Spaanse wijnen
   
HomeBodegasWijn WijzerGeschenkenVerpakkingPraktische InfoNieuws
 
Arenisca - Manuel Cantalapiedra 2017

14,70

I.G.P. Castilla y León

Verpakking per 6

100% Tinta de Toro, 40% met rist, 11 maanden eik,
De wijngaard is gelegen in Villabuena del Puente, een klein dorpje gelegen 20 km ten zuiden van Toro., op een hoogte van ongeveer 780m boven zeespiegel. Het is een mix van pure Tinta de Toro met 5% witte variëteiten verdeeld over drie percelen in 'Paraje Los Pilones'.
José Bayón is een wijnbouwer die zich reeds jaren met passie toelegt op de organische bewerking van  zijn wijngaarden. De bodems bestaan voornamelijk uit zandsteen met een mix van klei en kalksteen in dieper gelegen lagen. De wijnstokken zijn 'en vaso' of 'gobelet' aangeplant, met een plantdichtheid van gemiddeld 1100-1200 wijnstokken/ha, en een opbrengst van ongeveer 2700 kg/ha.

Manuel Cantalapiedra, verwerkt de zorgvuldig manueel geoogste en geselecteerde oogst, waarbij hij het grootste deel van de druiven (80%) ontrist en nadien vergist in een roestvrijstalen tank bij ongeveer 23ºC. De overige 20% fermenteert in een open kuip samen met de risten en zonder temperatuurregeling. Na ongeveer 25 dagen wordt een lichte persing gedaan en gaat de wijn naar gebruikte eiken vaten van verschillende grootte waar deze de malolactische omzetting ondergaat. (225, 300 en 500 liter)
Ongefilterd en met een minimale toevoeging van zwavel, vond botteling plaats in september 2018.

Briljante kersenrode kleur van gemiddelde intensiteit.
In de neus ontwaren we mooi kersenfruit, minerale ondertonen, een zekere aardsheid, verfijnde specerijen.
Een fijn kruidige, fris fruitige mond, met matige vulling resulteert in een superelegante rode wijn van de nieuwe generatie wijnmakers.

Door de ondergrond resulteert deze wijn lichter, fijner en eleganter dan wat we van de zeer krachtige en kleurintensieve Tinta de Toro gewoon zijn.Isaac Cantalapiedra - Manuel Cantalapiedra (BIO)  Geef alle wijnen
Een pure kijk op Verdejo

De wijnen van  de familie Cantalapiedra zijn een beetje een reis terug naar het verleden, een involutie, een poging om het terroir van La Seca en het karakter van Verdejo in de zuiverste vorm te weerspiegelen.
Een puristisch beeld van de Verdejo-druif, waarbij druiven op natuurlijke wijze worden geteeld en gevinifieerd en de invloed van de verschillende grondsoorten, terroirs weerspiegelen.
Er is op dit moment heel wat opwinding over 'natuurlijke wijn', maar er zijn te veel wijnen gemaakt,  die onder dit 'label' worden gecommercialiseerd, als een beetje een eenheidsworst. Deze zijn zeker niet één van hen.

In de zacht glooiende heuvels van Rueda ligt de bakermat van de nobele en expressieve Verdejo-druif.
Dankzij zijn stevige structuur, kruidigheid, expressiviteit,... produceert de Verdejo één van de meest geprezen witte wijnen van Spanje.
Recent ontluiken opnieuw steeds meer ambachtelijke producenten, die streven naar het produceren van authentieke, terroir-aangedreven Verdejo-wijnen die buiten de DO Rueda worden gebotteld, maar onder de overkoepelende appellatie van de landwijnen van Castilla y León.

Reeds in de 19de eeuw bewerkte de familie Cantalapiedra al wijngaarden in de stad La Seca (Valladolid).
Maar het ontstaan van het huidige wijnhuis is eigenlijk terug te voeren naar het jaar 1949, wanneer de patriarch Heliodoro op 15-jarige leeftijd een eigen 'Majuelo' aanplantte, die hij  verder samen met zijn familie zou bewerken.
Meer dan een halve eeuw later, na 35 jaar als wijnbouwer naast zijn vader Heliodoro in de wijngaarden te hebben gewerkt, neemt vader Isaac Cantalapiedra de  beslissing, niet meer enkel druiven te telen, maar samen met zijn zoon Manuel, als oenoloog, een eigen Bodega op te richten, en zo een levenswerk van een meerdere generaties, van grootvader, vader en zoon, tot eindproduct te brengen.     
Hun avontuur werd geboren in 2014, vrucht van een passie voor de wijnstokken, het land en de traditie. Deze idealen leiden hen ertoe de wijngaarden op een ecologische manier te cultiveren en wijnen met een uniek karakter voort te brengen, waarbij de variëteit en het terroir maximaal wordt gerespecteerd.

De familie Cantalapiedra bezit ongeveer 21ha aan wijngaarden, verdeeld over verschillende percelen in de gemeente La Seca, de geboorteplaats van de variëteit Verdejo.
Momenteel zijn er zeven van deze 21 hectare ontwikkeld, met een productie van slechts 27.000 flessen.
De bodems van deze percelen variëren van zanderige leem tot klei-leem, op een diepere onderlaag van kalksteen en een fundamenteel kenmerk: de oppervlaktelaag van rolkeien, waarop de Verdejo tot maximale expressie komt!
In hun poging om het land en de omgeving zoveel mogelijk te respecteren, voeren ze een doorgedreven biologische landbouw, tevens gebruikmakend van kruidenaftreksels (infusies van paardenstaart, brandnetel, wei,.) en andere behandelingen die hen helpen om ziektes onder controle te houden zonder de biodiversiteit en de balans van het ecosysteem in gevaar te brengen.
In de kelder gebruikt Manuel wilde gisten voor fermentatie, minimale hoeveelheden zwavel en geen andere toevoegingen.
Ze produceren een breed gamma aan wijnen, van hun 'villages'wijn Cantayano, tot de meer terroir-gedreven, single-vineyard wijnen genaamd Majuelo del Chivitero, tot de traditionele  wijnen (crianza con flor), evenals de 'orange'wines en pét-nats zonder toegevoegde SO2.

De wijnen kunnen opgesplitst worden in twee series, enerzijds de iets klassiekere wijnen, maar toch zeer open-minded (of afhankelijk hoe je het bekijkt 'traditioneel'),  van ISAAC CANTALAPIEDRA VITICULTOR, op naam van de vader en wijnbouwer en het andere gamma, waarbij Manuel, de zoon en wijnmaker,  zijn grenzen en die van de wijngaarden, druiven en wij, proevers, opzoekt en aftast, MANUEL CANTALAPIEDRA.


Espavino, Leuvensestraat 90, B-3051 Sint-Joris-Weert, Telefoon: +32 (0)16 47 09 04, Fax: +32 (0)16 47 27 40, Mail naar info@espavino.be voor meer informatie of vragen.