Import van Spaanse wijnen
   
HomeBodegasWijn WijzerGeschenkenVerpakkingPraktische InfoNieuws
 
1270 A Vuit Tinto 2013

27,90

D.O.Q. Priorat

Verpakking per 6

40% Garnacha, 20% Cabernet Sauvignon, 20% Syrah, 10% Merlot en 10% Cariñena, 16 maanden Frans en Amerikaans eiken, min. 18 maanden flesrijping.
De traditionele Garnacha en Cariñena worden hier perfect gecombineerd worden met de uitheemse rassen zoals Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah , die ook zeer goed gedijen in de Priorat , zoals de autochtone.
Dit geeft een fascinerende aroma's van rood, rijp fruit gecombineerd met fijne mineraliteit van de leistenen ondergrond.

Intense, dense donker robijnrode wijn, met snelle licht gekleurde tranen.

Hele fijne, mooie kruidige aanzet in de neus, rijp rood en donker bosfruit, ook wat zwarte pruimen, licht gestoofde impressies, kleine toets honing.
Ontplooit zich zeer balsamisch op minerale ondergrond. Fijne geroosterde aroma's, ceder, koffie , chocolade en zoethout.

Sappige, vlezige mondvulling die doorgaat met mooie elegantie, fijne frisheid, structurerende rijpe tannines.
Grote concentratie en complexiteit.
Zeer mooie lange, elegante  en mineralige afdronk.

Een grote wijn die ondanks de grote rijkdom en concentratie getuigt van grote elegantie en lichtheid.
Perfect evenwichtige wijn met grote diepte.

Zeker niet te missen voor Priorat-liefhebbers!
Heerlijke rijke en krachtige rode wijn voor bij geroosterd vlees, lamsvlees, stevige (kruidige) stoofpotjes, wild en uitgesproken vederwild!


Celler Hidalgo Albert - BIO   Geef alle wijnen
Si al mundo vino y no bebe vino, ¿a que vino?

Na al die jaren hebben we eindelijk opnieuw een Priorat in ons gamma.

Vanaf de 12de eeuw werd de wijnbouw 'gesystematiseerd' door de Kartuizer monniken van het 'Cartoixa Scala Dei' gelegen in het gelijknamige dorp. Door de eeuwen werden de wijngaarden onderhouden door de monniken totdat in 1835, de gronden werden onteigend door de staat. Gevolgd door de verwoesting die philloxera plaag toebracht aan de wijngaarden aan het einde van de 19de eeuw, verdween de wijnproductie in de regio en zorgde voor ontvolking van dit 'woeste' gebied.  

In 1932 werd de basis gelegd voor de erkenning van Priorat als te beschermen wijngebied, maar door socio-economische omstandigheden was het wachten tot 1954 voor de officiële erkenning, pas in 2000 kwam de erkenning als D.O.Ca. (D.O.Q)

De zeer ruige geografie van dit gebied, gebiedt de aanplant van de wijngaarden op soms hele steile hellingen ('Costers' in het Catalaans), waarvan sommige mechanisch niet toegankelijk zijn. Daarom werkt men hier met meer traditionele (manuele) teelt.
Het landschap en zijn typische ondergrond 'llicorella', samen met de autochtone Garnacha en Cariñena zijn de typische kenmerken van de Priorat, die de wijnen een zo uitgesproken karakter en identiteit te geven.

Het dorp Poboleda, toponiem vernoemd vanuit het Latijn vertaald 'populierenbos', is gelegen in het  noordwesten van de 'comarca', op de flank van een heuvel, aan de rechterover van de rivier de Siurana. In het noorden beschermd door de uitlopers van het Montsant-massief, in het zuiden door de noordwestelijke hellingen van de Sierra del Molló.

De naam '1270 a vuit' van de wijnen verwijst naar de 8 families die in 1270 in Poboleda woonden, het jaar van de toekenning van de stadsrechten aan Poboleda.  

De Familie Hidalgo Albert beweegt zich al meer dan 25 jaar in de wijnwereld, startend als verdeler van wijnen van en in de regio Cataluña, namen ze in 2003 het moedige plan op een klein familiaal wijndomein op te bouwen in Poboleda, D.O.Q. Priorat, een wijnregio waarvoor ze zeer veel waardering hebben.

Verborgen achter bomen, 'toegankelijk' via een onverharde weg, ingeplant in de heuvels 'les Salenques'.
Een immense opgave was de aanleg van de wijngaarden op zeer steile, bijna ontoegankelijke hellingen, alsmede de opbouw van het wijnhuis, op een zorgvuldig uitgekozen plek, met een natuurlijke waterbron.
Hun filosofie: biologische wijnen van de hoogste kwaliteit produceren, binnen een familiale sfeer, als reflectie van de wijngaarden, terroir en hun omgeving, en daar zijn ze zeker en vast in gelukt.

De Bodega werd, perfect geïntegreerd, werd opgetrokken op de Finca Les Salanques, gelegen in een beschermd natuurgebied.
Het wijndomein verdeeld over drie wijngaarden ('Les Salenques', 'Barranc del Coll Beix' en 'el Matxerri')(totaal 8ha), met zeer heterogene topografie (h=350-500m) en oriëntatie, noopt tot verschillende oogsttijdstippen, ten gevolge van uiteenlopende rijpingsmomenten.
De aangeplante variëteiten zijn: Garnacha, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Cariñena (Samsó), Garnacha Blanca en Viognier.
De eerste wijn werd in 2007 geproduceerd.
Voor wijntechnische  en oenologische aspecten werken ze samen met wijnmaker Toni Coca.

Zowel de aanplant als alle andere werkzaamheden in de wijngaard gebeuren manueel (wat een hele opgave is).
Het wijnhuis en de installaties zijn voorzien op een productie van 100.000 flessen, waar ze momenteel slechts de helft van produceren.


Espavino, Leuvensestraat 90, B-3051 Sint-Joris-Weert, Telefoon: +32 (0)16 47 09 04, Fax: +32 (0)16 47 27 40, Mail naar info@espavino.be voor meer informatie of vragen.