Import van Spaanse wijnen
   
HomeBodegasWijn WijzerGeschenkenVerpakkingPraktische InfoNieuws
 
Teira X 2018

17,70

D.O. Ribeiro

Verpakking per 6

60% Treixadura (oudste stokken in Ribeiro), 15% Albariño, 15% Loureira en 10% Alvilla
Druiven afkomstig van de finca Miñoteira (ondergrond Xabre, zandachtige geërodeerd graniet).  Enkel leksap.
Beperkte productie van 3000 liter.

Briljante, licht strogele wijn met fijne tranen.
Minerale aanzet in de neus, gevolgd door frisse appeltoetsen en verse abrikozen. Opent expressief, met zeer aangename florale toetsen (viooltjes?) en groene kruidigheid, licht geroosterd toetsje (sesam?).
In de mond is deze wijn mooi fris, evenwichtig en elegant, aangenaam mondvullend met mooie structuur.
Lange, beklijvende, elegante afdronk met opnieuw minerale toetsen, mooi gestructureerd en complex!

Misschien nog een beetje nerveus, maar is zeker en vast een wijn met mooie toekomst


Finca Teira - Adega Manuel Formigo   Geef alle wijnen
Dankzij de enorme inspanningen van de Consejo Regulador en de lokale wijnbouwers, die ervoor hebben gekozen om de unieke en eeuwenoude wijncultuur van Ribeiro in ere te herstellen, herovert deze regio langzaam aan haar oude glorie en kunnen we opnieuw genieten van de typiciteit van haar wijnen.
De historische wijnstreek Ribeiro, is gelegen op slechts een twintigtal kilometer van de stad Ourense, hoofdstad van de gelijknamige provincie, één van de vier provincies in Galicia.

De Bodega Manuel Formigo situeert zich in het centrum van Beade, in een schitterend landschap van contrasten, valleien, rivieren en kloosters met prachtige wijngaarden in het heuvelachtig landschap, bevoorrecht met een microklimaat ideaal voor de teelt van druiven, in het bijzonder de Treixaduradruif.
Reeds verschillende generaties heeft de Familie Formigo de la Fuente, een nauwe band met de wijnbouw in de comarca Ribeiro.
Na jarenlang de wijngaarden te hebben bewerkt, waarbij de druiven aan een grootschalige wijnmakerij werden verkocht, kwam in 2006 een grote ommekeer met de oprichting en start van een eigen Bodega - 'Colleiteiro' - waarbij de stevige basis ligt in de oudste wijngaarden met inheemse druiven van deze regio!

Dit kleine, familiale bedrijfje  bezit momenteel slechts 4ha wijngaarden die zijn gesitueerd rond de oude 'Adega' en de familiale boerderij genaamd 'Finca Teira'.
De wijnstokken zijn tussen de vijftien en vijfendertig jaar oud, op graniet bodem. De aangeplante rassen zijn typisch voor de streek; in het wit: Treixadura, Godello, Torrontés, Loureiro, Albariño en Albilla; rood: Caino, Sousón, Brancellao en Ferrol.
De wijngaard is verdeeld over verschillend kleinere percelen, met elk een verschillende oriëntatie, maar steeds een ondergrond van graniet oorsprong (oerrotsen en 'Xabre'), een zure, losse grond die goed doorlaatbaar is, steeds met significante aanwezigheid van stenen en grind.

Gelegen aan de oevers van de rivier de Avia, waar een interactie van het Atlantische en Mediterrane klimaat, een afwisseling van vochtige en droge periodes veroorzaakt, waardoor een benijdenswaardig microklimaat ontstaat, ideaal voor optimale rijping van de druiven. Bovendien geven de verschillende oriëntaties van de wijngaarden een complexe mozaïek en diversiteit.
Miñoteira: Het paradepaardje, heeft een oppervlakte van 1,5 ha, aangelegd in terrassen ('socalcos') met een noord-zuid oriëntatie. De twee bovenste terrassen zijn waarschijnlijk de oudste Treixadura-stokken in de regio (30 jaar oud). Als we afdalen op de terrassen, vinden we naast de Treixadura ook in minder mate Godello, Torrontés, Loureira, Albariño, Alvilla, samen met een klein stuk blauwe druiven, enkel inheemse soorten.
Portela:  Tweede belangrijkste wijngaard, met een oppervlakte van één hectare, noord-zuid oriëntatie, bevat Treixadura, Albariño en Loureira rassen met een geschatte leeftijd van 15 jaar.
Pousos: beslaat een oppervlakte van 0,7 ha, en werd pas recent aangeplant (5 jaar), zal in de toekomst de basis vormen van rode wijnen (Caino, Tintilla, Ferrol, Sousón en Brancellao).
Ook van een aantel kleinere, over de gemeente verspreid gelegen, wijngaarden worden druiven betrokken (hun namen zijn: Pereiro, Barbana, Badengua, Barcas en Rebodego)

Stoelend op traditie, toont dit wijnhuis aan dat het harde en zorgvuldige werk in de wijngaarden tijdens het jaar, loont om zelfs de meest veeleisende proever te verrassen.
Op de eerste plaats komt de grote zorg in de wijngaard gedurende het hele jaar, het uitvoeren van grondige controles tijdens het groeiproces van de druiven, om uiteindelijk het bekomen van kwaliteitswijnen te verzekeren.
De familie werkt op een duurzame manier, met respect voor het milieu en op zoek naar de ultieme expressie van de inheemse rassen, het karakter van de wijngaard, de typiciteit van de variëteit en ondergrond te weerspiegelen, in unieke wijnen.
Enkel druiven afkomstig van eigen wijngaard, gekoesterd volgens de traditie door Maria del Carmen de la Fuente de la Torre (moeder) en Augustinus Formigo Rana (vader), worden verwerkt met de deskundigheid Manuel de la Fuente Formigo (zoon).

Zo combineren traditie met moderne technologieën en know-how, tot de elegante, expressieve wijnen, bekroond met meerdere erkenningen, waarvan we vandaag de dag kunnen genieten!


Espavino, Leuvensestraat 90, B-3051 Sint-Joris-Weert, Telefoon: +32 (0)16 47 09 04, Fax: +32 (0)16 47 27 40, Mail naar info@espavino.be voor meer informatie of vragen.