Import van Spaanse wijnen
   
HomeBodegasWijn WijzerGeschenkenVerpakkingPraktische InfoNieuws
 
Alodia '1' Alcañon 2018

10,50

D.O. Somontano

Verpakking per 6

100% Alcañon, viñas viejas, 1700 flessen.
De Alcañondruif werd tijdens de voorbije decennia verwaarloosd en vergeten, was bijna volledig verdwenen, maar werd nieuw leven ingeblazen door Bodegas Alodia.
Een aantal kleine, verspreid gelegen oude wijngaardjes op arme steenachtige ondergrond, worden opnieuw bewerkt en opgewaardeerd door Sergio Labata. Er bevinden zich 3 types Alcañon druiven op deze percelen; een eerste met kleine bessen, lange trossen, met goede suikers - een tweede met zeer compacte tros en goede zuren - een derde licht gekleurd 'Alcañon Royo'. Deze worden manueel geoogst (bakjes 15 kg) en nadien druifje per druifje gecontroleerd. De druiven worden ontsteeld en ondergaan een korte maceratie (enkele uren) met de pel (behalve de Alcañon Royo die onmiddellijk geperst wordt). Na een zachte persing wordt een fractie van de most op eiken vaten vergist.

Zeer licht gekleurde wijn met groene reflectie.
Intense frisse aanzet met fijne citrus aroma's wit steenfruit, mischien een vleugje banaan, floraal, licht kruidige impressie,.. wat minerale tonnen van natte steen.
Zeer zachte en fijne, zijdeachtige mond met fijne zuren. Licht mineraal, aards karakter.

Mooie delicate, fijne wijn om eerder los of bij lichte of verfijnde gerechten van te genieten.


Bodegas Alodia - (BIO)  Geef alle wijnen
D.O. Somontano, de regio die de laatste jaren de waarde en het prestige van zijn wijnen wist geaprecieerd, heeft vele waardevolle troeven. Uitzonderlijk gelegen wijngaarden tussen 350 en 650m hoogte aan de voet van de Pyreneeën, met ideale dag/nacht temperaturen, de nodige neerslag, autochtone druivenrassen en een aantal zeer gedreven wijnbouwers. Somontano is tevens een regio van traditie en noeste arbeid gedurende eeuwen, waaraan de familie Labata niet kan of wil aan voorbijgaan.

Sergio Labata van Bodegas Alodia is een voorvechter van de identiteit van Somontano, hun wijngaarden, hun oude druivenrassen, ... uit de aarde en de druivenstokken, ontstaat een edel sap dat een hele geschiedenis en de essentie van een bestaan weerspiegelt.
Bodegas Alodia staat voor de recuperatie en revalorisatie van de autochtone variëteiten (Alcañon, Moristel, Parraleta), waar de regio groot mee geworden is:
Met behulp van een innovatief gedachtengoed, ultra moderne vinificatietechnieken, toegevoegd aan een eeuwenoude arbeid met groot respect voor de wijngaarden en hun omgeving, beogen ze de beste wijnen van de regio te maken.
Crucelós, El Treviño, Rosellas en El Carrascal zijn de namen van de wijngaarden, gekozen door de voorgangers, overgedragen van vaders op zonen, beslaan ongeveer 17ha en worden door de jonge wijnmaker Sergio Labata momenteel biologisch bewerkt.

Sergio werkt zowel in de wijngaard als het bedrijf ecologisch, maar zoals veel kleine wijnboeren werkt hij zonder certificaat. De eisen vragen (te)veel tijd en bureaucratie en (te)veel geld gezien de beperkte productie.Espavino, Leuvensestraat 90, B-3051 Sint-Joris-Weert, Telefoon: +32 (0)16 47 09 04, Fax: +32 (0)16 47 27 40, Mail naar info@espavino.be voor meer informatie of vragen.